Всеки знае, че извършването на строителни работи, ремонт както и много други дейности е невъзможно без необходимите инструменти - бормашина, отвертка, перфоратор, фреза и така нататък. На пазара обаче могат да се намерят както електрически, така и пневматични версии, така че неминуемо възниква въпросът кои от тези два типа да изберете. Тъй като и пневматичните инструменти, и електрическите имат своите предимства, когато правите своя избор, той трябва да се основава преди всичко на конкретните цели, които сте си поставили относно тяхната употреба.

Пневматичен реверсивен винтоверт

Електрически и пневматични инструменти - разлики по принципите на действие

Електрическият инструмент е оборудван с електрически постоянен двигател. Двигателят или скоростната кутия задвижват въртящите се части на електроинструмента, като източникът на електричество е сменяема батерия, индустриална електрическа мрежа или генератор.

Всички пневматични инструменти, например пневматичен такер, бормашина, перфоратор, шлайф и така нататък, работят чрез сгъстен въздух, който получават чрез маркуча на компресора. Когато се достигне определено налягане, операторът натиска бутона за стартиране, а потокът от сгъстен въздух задвижва движещите се части на пневматичния механизъм.

Ергономични характеристики

Що се отнася до ергономичните характеристики, тук предимството имат пневматичните инструменти, поради липсата на електромотор и по-ниското им тегло, в сравнение с електрическите версии. Освен това при работа с пневматичен такер, винтоверт, гайковерт, нитачка и други, вибрациите се усещат далеч по-слабо. Това е важно за хората, които редовно използват такъв инструмент в работата си или по друг повод в ежедневието. По този начин, от гледна точка на ергономията, един пневматичен инструмент е за предпочитане пред електрическия.

Безопасност в експлоатация

По отношение на безопасността, предимството отново е на страната на пневматичните инструменти, защото конструкцията им не включва части, предназначени за свързване с електрическата мрежа и това гарантира пълна безопасност от токов удар. С тях може да се работи спокойно в близост до зони, където се съхраняват горива или смазочни материали. Единственото изискване за пожарна безопасност е компресорът да се намира извън запрашени, димни зони или такива, с висока влажност и наличие на запалими вещества.

Източници: Wikipedia Gav Bulgaria